• Home
 • |
 • Blog
 • |
 • Een Overzicht van Anime Genres – Deel 1

Een vraag die mij af en toe gesteld wordt: “Ik vond […] een leuke anime en wil wel meer van hetzelfde zien, wat raad je aan?”. 

Om deze vraag te beantwoorden helpt het als je enige kennis hebt van de verschillende soorten anime die op de markt zijn. In deze blog geef ik in deel 1 een overzicht van anime genres in hoofdlijnen. In deel 2 wil ik meer specifieke genres bespreken.

Breed publiek

Anime wordt gemaakt voor een breed publiek. Van jong tot oud, vrouw tot man. Van psychologische thrillers tot slapstick, actie komedies tot drama. Als je anime leuk vindt, dan is er altijd wel een serie of film te vinden die je aanspreekt. 

De doelgroepen

Er zijn simpel gezegd 5 doelgroepen als je kijkt naar leeftijd, waar anime op ingedeeld kán worden:

 • Kodomomuke – voor kinderen (tot een jaar of 8 à 10)
 • Shoujo – voor jonge meiden (tot 18 jaar)
 • Shounen – voor jonge jongens (tot 18 jaar)
 • Josei – voor vrouwen (vanaf een jaar of 18)
 • Seinen – voor mannen (vanaf een jaar of 18)

Ik zeg ‘kán worden’, omdat als je online kijkt je zult merken dat niet alle series als één van deze vijf geclassificeerd worden. Naast deze hoofdgenres zie je onderscheid in andere genres, waardoor je de series beter kunt classificeren.

Genres in hoofdlijnen

Hieronder vind je een lijstje met een aantal hoofdgenres waar je vrijwel elke anime binnen kunt zetten.

 • Actie - Actie anime hebben vaak een simpel plot, maar niet altijd. Er zit vaak een komedie aspect in (Naruto, Dragon Ball Z), maar anderen zijn een stuk serieuzer (Attack on Titan).
 • Avontuur - De avontuurlijke series gaan veelal over jonge hoofdrolspelers die een specifiek en moeilijk doel willen bereiken. Je volgt de karakters in hun pogingen om het doel te bereiken. Bijvoorbeeld: Hunter x Hunter (2011), One Piece en Fullmetal Alchemist.
 • Komedie - Veel komedies worden gekoppeld aan andere genres, zoals actie (Trigun), drama (Great Teacher Onizuka), of sport (Haikyuu!!).
 • Drama - Deze series kunnen behoorlijk dramatisch zijn. Grave of the Fireflies staat hier heel erg om bekend. Twee anime die mij heel erg raakten zijn Clannad en AnoHana. Bij deze series kon ik het echt niet droog houden...
 • Fantasie - Bij fantasie is het opletten onder welke categorieën de serie nog meer valt. Sword Art Online, Claymore en GATE zijn alle drie anime met een fantasie wereld, maar verschillen enorm van elkaar.
 • Horror - Deze spreekt voor zich, bloederig, gore, maar meestal met een beter verhaal dan de westerse tegenhangers. Een berucht voorbeeld is Higurashi no Naku Koro ni. Anderen zijn Elfen Lied en Parasite -the maxim-.
 • Psychologisch - In deze series staan de psychologische aspecten waar de hoofdrolspeler mee om moet gaan centraal. Bijvoorbeeld Death Note, Neon Genesis Evangelion, Tokyo Ghoul.
 • Romance - De romantische series zijn meestal óf gekoppeld aan drama, zoals 5 Centimeters Per Second en Clannad, óf gekoppeld aan komedie, zoals Toradora! en Sakurasou no Pet na Kanojo.
 • Sci-fi - Sci-fi is vaak recht toe, recht aan; In de ruimte (Cowboy Bebop), of qua technologie (Ghost in the Shell, Summer Wars)
 • Ik voel me altijd het buitenbeentje als ik erover begin. “Jij kijkt nog naar tekenfilms ofwat?!” Maar daardoor is het des te leuker als je een mede-fan vindt 😉
  Er is alleen te veel keuze en ik kan de lat nogal hoog leggen… Zeer handig dus, dit artikel (en wat nog komen zal!) Ik ben benieuwd!

  • Hey Rose ^^

   Ik snap heel goed wat je bedoelt. Ik had vaak het gevoel dat ik mij moest verdedigen voor mijn liefde voor anime.
   Tegenwoordig heb ik er minder moeite mee.

   Heel veel anime is inderdaad bedoeld voor jongeren. Als je kijkt naar de populaire: Naruto, One Piece, Dragon Ball Z/Kai, Neon Genesis Evangelion, etc., dan zie je heel duidelijk dat het verhaal heel erg focussed op wat men in de tienerjaren graag ziet. Hoofdrolspelers die een specifiek talent blijken te bezitten, die in gevaarlijke situaties gegooid worden en met de hulp van hun eigen kracht en misschien wel belangrijker, hun vrienden, moeten zien te winnen. Het zijn verhalen over speciaal zijn, zelf-ontplooiing, vriendschap en overwinnen.

   Hmn, ik wilde beginnen met een relativering van anime in de westerse wereld. Het werd direct al een promotie voor anime…

   Mijn punt is: er is zó veel, er zijn zó veel verschillende verhalen, genres, karakters, gevoelens… Ik geloof dat er voor iedereen wel wat is. Al neem je maar een Ghibli-film, en noem het de Japanse Disney. Daarom heb ik het er ook erg vaak over. Je merkt vanzelf wie geïnteresseerd is en wie niet. En een mede-fan vinden, is echt een speciaal moment voor mij.

   Ik ga zeker nog een deel 2 schrijven, en misschien zelfs een deel 3. Daarnaast komen er vast nog recensies, en gerelateerde artikelen, dus stay tuned 😉

   Tot slot: ik geef graag suggesties, dus wat vind je leuk tot nu toe? Wat voor aspecten zie je graag? Ik kan altijd even kijken of ik iets voor je kan bedenken ^^

   • Goh, wat ik zelf leuk vind is nogal vaag. Ik heb zelf heel weinig tijd en een computer die niet veel meer aan kan (er komt een nieuwe aan) dus momenteel zit ik zonder kijk-voer. De reeksen die ik wel heb kunnen kijken zijn Avatar – The legend of Aang (en Korra omdat het zo hoort, maar dit viel tegen), Death Note, Mirai Nikki en Lovely Complex (lekker melig). Ik ben ooit aan Monster begonnen, maar toen gaf mijn laptop het op.
    Het liefst van al heb ik een hersenkraker met de nodige humor en spanning.
    Ik kijk zeker uit naar de volgende delen en wie weet, misschien vind ik wel wat nieuw kijk-voer 😉

    • Ah nice ^^

     Monster ken ik (nog) niet. Qua omschrijving zou Psycho Pass wel een leuke zijn.
     Denk dat je Death Parade ook leuk vindt, heeft wel wat game-elementen en mysterie. In die richting ligt ook wel Erased (Boku dake ga Inai Machi). Die heeft ook een hoop mysterie, vond ik zelf erg spannend.

     Tot slot misschien nog Usagi Drop. Over een 30-er die opeens moet zorgen voor het buitenechtelijke dochtertje van zijn grootvader die net is overleden. Iets heel anders dan bovenstaande anime, maar ook weer grappig 🙂

 • Als iemand aan mij vraagt wat een leuke anime is -zeker als ze er nieuw mee zijn- dan probeer ik na te gaan wat hun interesseert in ‘gewone’ tv series en films enzo. Dan geef ik aanraders die een beetje op dezelfde lijn zitten.

  Leuk blog. Beetje beknopt, maar wel leuk om te lezen ^^.. Het is ook lastig om die demografieën, zoals ik het dan noem aan te duiden, om dat ze zoals je aangeeft elkaar overlappen… zo kan een shoujo ook aardig wat actie bevatten.

  • Hey Yasumi,
   Het is inderdaad een kort stukje, maar zoals gezegd, ik ga nog meer uitleggen over de subgenres.

   Ik vraag mensen meestal niet specifiek naar ‘real-life’ series en films though. Zelf hou ik bv heel erg van scifi/fantasy/superhero, qua ‘echte’ films en series. Echter, zeker qua scifi, vind ik dat in anime vaak veel minder interessant (mecha anime vind ik vaak te simpel).
   Superhero anime heeft voor mij ook een hele andere feel dan de standaard Marvel/DC Comics die we in de westerse wereld gewend zijn.

   Als je echt helemaal geen anime kent, dan is het wel een goede tactiek, je zult toch moeten weten wat iemand zoal leuk vindt.

   • Ja de manier waarop ik iemand anime aanraadt, ligt er echt aan of de persoon er bekend mee is enzo. Een herkenbaar genre is in mijn ogen een goed ‘instap moment’ voor iemand die nog nooit anime heeft gezien, of alleen bekend is met de series die hier op TV verschijnen.

    Ik ben benieuwd naar deel 2 😉

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Recente Blogs

  Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

  Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

  Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken

  Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken
  >