• Home
 • |
 • Blog
 • |
 • Japans Leren Moeilijk? The Big Secret

Is Japans leren moeilijk of valt het best mee en is er ergens een methode zodat iedereen het kan leren? Ieder jaar beginnen duizenden mensen om Japans te leren maar veel haken na een tijdje af. Shiro en ik zijn van nul tot vloeiend Japans gegaan en velen van onze studenten ook. Wat is ons geheim? Waarom lukte het ons wel? In deze blog vertel ik je The Big Secret.

Hoe Japans verschilt van Nederlands en Engels

Het eerste wat je opvalt wanneer je Japans begint te leren is hoe erg het verschilt van het Nederlands en Engels. De zinsopbouw is compleet tegenovergesteld, de klanken zijn anders en het Japans alfabet al helemaal! Ik zal je een voorbeeld geven:

Uitspraak

In het Japans zeg je dus 'watashi wa basu de gakkou ni ikimasu'. Laten we deze zin ontleden.
 • watashi = ik, het onderwerp
 • wa = een partikel dat het onderwerp aanduidt
 • basu = bus, zelfstandig naamwoord
 • de = een partikel dat 'met' betekent
 • gakkou = school, zelfstandig naamwoord
 • ni = een partikel voor richting
 • ikimasu = werkwoord 'gaan'
[thrive_text_block color="light" headline=""] De zin ziet er zo uit:
Ik bus met school naar gaan
[onderwerp] [zelfstandig naamwoord] [zelfstandig naamwoord 2] [werkwoord][/thrive_text_block]
[thrive_text_block color="light" headline=""] Als je de volgorde van de zin met het Nederlands zou vergelijken ziet het er zo uit:
Ik ga met de bus naar school.
[onderwerp] [werkwoord] [zelfstandig naamwoord 1] [zelfstandig naamwoord 2][/thrive_text_block]
In het Japans komt het werkwoord dus aan het eind en dat is wennen voor Nederlanders!

Om Japans te leren moet je Nederlands vergeten

Zoals je nu weet is de zinsopbouw helemaal anders in het Japans. Vandaar dat je ook niet je Nederlandse logica kan gebruiken om de taal te leren. Probeer je Nederlands helemaal los te laten en blanco beginnen met Japans. Dit zal je heel erg helpen want je zult vaak een bepaalde logica achter het Japans proberen te zoeken, maar omdat we met andere spelregels spelen in het Nederlands zal het nog steeds niet logisch klinken! Dus laat je Nederlands echt links liggen.

Stap 1

Tijdelijk gratis Boek

Door enkele drukfouten geven we nu tijdelijk onze Kana Paperback t.w.v. €15 gratis weg! Betaal alleen de verzendkosten.


Wat moet je dan wel doen?

Allereerst raad ik je aan om Japanse anime en drama te bekijken. Als je van tekenfilms en actie houdt kan je beter anime kijken. Als je meer van real-life series houdt kan je beter Japanse drama's kijken. Door dit te doen wen je langzamerhand aan de klanken en begin je woorden te onthouden. Dit zal je heel erg helpen wanneer je Japans leert. Ben je al met Japans begonnen? Dan raad ik je al helemaal aan om anime, drama of films ernaast te kijken. Je leert terwijl je niet actief met leren bezig bent, dus leer je eigenlijk gratis 😉 #brainhack

Hoe zit het dan met al die Japanse tekens?

Ja, dat is wel een dingetje.. Als je van nul naar Beginner of Semi-gevorderd wilt gaan is het echt nodig om Japans te leren lezen en schrijven. Je hoeft echter niet 2000 Kanji tekens te kennen, laat ze je niks wijsmaken 😉 Je moet wel Hiragana, Katakana en ongeveer 400 Kanji kennen. Dit zijn in totaal 500 karakters. Als je 20 minuten per dag neemt om 5 karakters te leren zit je na een half jaar op 600 karakters. Dat is toch wel te doen? #mathhack

Hoe lang duurt het om Japans te leren?

Shiro en ik hebben de formele weg genomen om Japans te leren via de HBO en universiteit. In totaal heeft het ons ongeveer vijf jaar geduurd om vloeiend Japans te kunnen. Maar dat komt omdat het systeem veel efficiënter en effectiever kan. Atakan, een student van ons is binnen twee jaar gevorderd-vloeiend geworden. Michael, een ander student van ons heeft het in drie jaar gedaan. Martijn was ook in twee jaar gevorderd. Hoe hebben zij dit in zo'n korte tijd kunnen doen? Dat komt omdat zij het antwoord hadden op The Big Secret...

The Big Secret

Ok ik bouw het echt steeds op dus je staat nu zeker te springen om het antwoord te horen. Maar ik hou van spanning dus ik laat je nog even sudderen ... ok you ready? Here it goes! Het grootste geheim om vloeiend Japans te kunnen spreken is: love. Yep.. true story. Shiro, Nari, Atakan, Martijn, Damon, Michael wat hebben zij allemaal gemeen? Een onvoorwaardelijke liefde voor Japan.

Ik wilde zo graag naar Japan dat ik iedere dag een audiobook zat te luisteren in de bus naar school, iedere avond YouTube video's over Japan zat te kijken, op forums met Japanse mensen contact probeerde te zoeken, Japanse Pokemon spelen etc etc. Ik was Japan-obsessed... en het hielp! Doordat ik zoveel van Japan hield (nog steeds) was ik er ieder moment van de dag mee bezig en vond ik het super leuk om te studeren omdat ik mezelf steeds beter zag worden.
Het maakte mij niet uit of een cursus €300 kostte, ik wist dat het me dichter bij mijn droom zou brengen: Japan. Dus dat was mijn grote geheim. Misschien is het niet waar je op had gehoopt. Niet iedereen wilt vloeiend Japans kunnen spreken die vinden Beginner of Semi-gevorderd genoeg en dat is prima. But if you wanna be fluent, you gotta LOVE it!

Samenvatting

 • De zinsopbouw, klanken en alfabet verschillen erg met Nederlands en in het begin is dit een uitdaging.
 • Laat je Nederlandse logica achter je en begin blanco met Japans. Dit zal je helpen.
 • Begin Japanse anime, drama of films te kijken om te wennen aan de klanken en woorden.
 • Je hoeft niet 2000 Japanse tekens te kunnen lezen. Met Hiragana, Katakana en 400 Kanji red je jezelf prima!
 • The Big Secret is L O V E. Als je echt van Japan en de Japanse taal houdt zal niets je kunnen stoppen en als je onze lessen blijft volgen spreek jij binnen een paar jaar vloeiend Japans.
[thrive_text_block color="red" headline=""]Vond jij deze blog leerzaam en informatief? Klik dan hieronder om het een score te geven en laat een comment achter 🙂 [/thrive_text_block]
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Recente Blogs

Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken

Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken