• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Japanse Grammatica Startersgids

Japans leren kan je opdelen in verschillende niveau's: nul, beginner, semi, gevorderd, vloeiend en native. In deze blog leg ik uit hoe je erachter komt waar jij staat en wat je moet doen om naar de next level te gaan. Wil je ook Japans Masteren? Doe dan snel de Japans test! Let op: deze blog wordt wekelijks geüpdatet en zal heel uitgebreid zijn.

De 5 niveau's Japans

  • Nul (nog niet begonnen)
  1. Beginner (N5)
  2. Semi-gevorderd (N4)
  3. Gevorderd (N3)
  4. Vloeiend (N2)
  5. Native (N1)

De Fundering Van De Japanse Taal

Stel, jouw doel is om vloeiend Japans te leren spreken. Wat betekent dat dan? Hoeveel woorden wil je kennen? Hoeveel grammaticavormen wil je beheersen? Hoe wil je dat jouw uitspraak klinkt?

Als eerst moeten we weten waar een taal überhaupt uit bestaat zodat we het in kleine stukjes kunnen verdelen. Als we dit niet doen kan je al gauw overweldigd raken en opgeven. Don't! Er is een manier om vloeiend Japans te leren spreken I promise! 'Vloeiend Japans' kunnen we verdelen in de volgende 6 onderdelen:

1. Woordenschat

Als eerst moeten we Japanse woorden kennen. Het is leuk als je een tekst kunt lezen, de perfecte uitspraak hebt maar als je niet weet wat je zegt sta je een beetje voor gek. Woordenschat is het makkelijkst voor mensen die snel woorden kunnen onthouden. Hoeveel woorden moet je nou kennen? Dit verschilt per niveau, maar voor beginner Japans moet je ongeveer 500 woorden kennen. Vier woordjes per dag en na 20 weken ken je er 500! Bij onze cursus Japans 1 krijg je heel handig bij iedere les een PDF met een overzicht van alle woorden, de Japanse schrijfwijze en Nederlandse vertaling.

2. Grammatica

Door Japanse anime of drama te kijken kan je jouw woordenschat best snel uitbreiden. Veel van onze cursisten hadden nog nooit Japans geleerd voordat ze naar ons kwamen maar konden al wel gesprekken voeren omdat ze zoveel anime hadden gezien.

Maar het probleem is dat hun Japans geen structuur heeft. Mensen kunnen wel begrijpen wat je zegt, maar het is net alsof je met een kind praat die maar wat zit te brabbelen. Het tweede onderdeel is dus dat je de juiste grammatica gebruikt zodat het voor iedereen duidelijk is wat je zegt en bedoelt. Je wilt toch dat men je serieus neemt?

3. Spreekvaardigheid

Als je voldoende woorden kent, de juiste grammaticavormen beheerst maar een uitspraak hebt van een typische Nederlander word ik niet blij.. Wat Shiro en mij zo apart maakt is dat onze uitspraak heel goed is. We hebben veel tijd besteed met Japanse vrienden/vriendinnen en zodoende hebben we altijd kritisch naar ons uitspraak gekeken.

[thrive_text_block color="red" headline=""] #naristory

Toen ik nog in Japan woonde moest ik een keer het postkantoor bellen om een pakket naar Nederland te sturen. Ik vroeg ze in het Japans of ze ook Engels begrepen 'moshimoshi, nari desu kedo. Eigo ga wakarimasu ka' maar de vrouw was zo confused omdat ze dacht dat ze met een Japanner sprak. Best een compliment of nie 😉[/thrive_text_block]

Al onze cursisten weten dat we altijd op een goede uitspraak hameren. Vooral Shiro is daar vet streng in en ik moet altijd lachen door Shiro's blik als beginners de woorden 'anime', 'karate' of 'arigato' verkeerd uitspreken. Practice, practice, practice. Wij waren ooit ook noobs! De beste en snelste manier om jouw uitspraak perfect te krijgen is onze Pronuncation Genius Course.

4. Luistervaardigheid

Je kent nu redelijk wat Japanse woorden, je gebruikt de juiste grammaticavormen, je hebt niet meer het uitspraak van een Hollandse boer, maar wat als je straks in Japan bent en je de taxichauffeur totaal niet kan begrijpen. Problem!

Luistervaardigheid is heel belangrijk want Japanners hebben de neiging om erg snel te praten. Terwijl jij al blij bent dat je jezelf kan voorstellen in het Japans, hoor je hen opeens vet snel praten. Ehhh... maar dit is niet wat ik in de boeken heb geleerd?!

Ik geef toe, luistervaardigheid heeft echt tijd nodig. Het helpt om heel veel anime en drama te kijken zodat je went aan de klanken, snelheid en intonatie. Ook al heeft Japans over het algemeen maar 1 intonatie kan het bij informeel Japans wel verschillen. Vandaar dat onze cursussen altijd veel luisteroefeningen bevatten.

5. Leesvaardigheid

Ik wil je graag vertellen dat je geen Japans hoeft te leren lezen en schrijven om vloeiend te worden, maar dat is helaas een fabeltje. Om de taal goed te kunnen begrijpen is het naar mijn mening wel een vereiste om Hiragana, Katakana en ongeveer 400 Kanji te leren lezen en schrijven.

Waarom? Je gaat de taal heel anders begrijpen en leren te waarderen. Tijdens het leren van Kanji krijg je heel veel 'ah ha' momenten waardoor je ineens bijvoorbeeld begrijpt waarom je bijvoorbeeld 'onna女 noの ko子' zegt. Letterlijk een vrouwelijk kind, maar dit zal je niet gauw weten als je de Kanji erachter niet leert. Maar moet je dan per se ook 2000 Kanji leren schrijven?!

6. Schrijfvaardigheid

Als je straks in Tokyo of Osaka rondloopt, de metrohaltes kan lezen, alleen de karakters zelf niet kan schrijven, is dat echt een big issue? Pure Japan-experts (whatever that means) vinden het een vereiste dat je Kanji niet alleen kan lezen maar ook kan schrijven. Wij vinden dit zware onzin want er komt bijna nooit een moment dat je Kanji hoeft te schrijven. En als dat wel zo is kan je je mobile erbij pakken 😉

Naar mijn mening is het wel belangrijk om Hiragana, Katakana en ongeveer de eerste 200-400 Kanji te leren lezen en schrijven zodat je het systeem begrijpt. Je bent een taal aan het leren maar je zal het nooit volledig begrijpen als je de moeite niet neemt om Kanji te leren. Bekijk hier onze Kana Mastery Course.

[pullquote align="normal"]Na 400 Kanji kan je jezelf wel redden in Japan. Meer is niet per se nodig! [/pullquote]

Maar er is een punt waarbij het je niets meer oplevert om Kanji te leren schrijven. Na ongeveer 400 Kanji kan je jezelf wel redden in Japan en hoef je eigenlijk de rest alleen maar nog te kunnen lezen en niet per se schrijven. Hier komt een mobile app als 'LINE' handig van pas.

LINE is de Japanse WhatsApp en dit gebruiken wij om te appen met onze Japanse vrienden en vriendinnen. Japanners gebruiken natuurlijk wel Kanji en door met ze te chatten leer je deze na een tijdje automatisch! Houd natuurlijk wel je Japanse Dictionary app open 🙂

Naar mijn mening kan je veel beter je tijd besteden aan spreek- en luistervaardigheid. In onze Japanse klas waren Shiro en ik niet per se de beste in Kanji, maar van de 40 studenten waren wij de enige twee die goede Japanse conversaties konden voeren. Wil je liever typend met iemand communiceren of sprekend?!

Van Nul Naar Beginner

Het eerste niveau noemen we 'beginner', ofwel de gele band. Als we er vanuit gaan dat je Nederlands en Engels spreekt zal dit in het begin waarschijnlijk tegenvallen omdat het totaal niet op die twee talen lijkt.

  1. De zinsopbouw is compleet tegenovergesteld.
  2. De uitspraak is ook niet wat we gewend zijn.
  3. De karakters lijken al helemaal op abracadabra.

"Ik kan er beter niet aan beginnen want het lukt me toch niet.."

It's a trap!

Niet erin trappen! De Nihongo goden hebben dit met opzet gedaan om je te testen! Zodra je door deze drie fases heen bent kom je er namelijk achter dat het goed te doen is en op een gegeven moment zelfs leuk wordt. In het begin voelt het alsof je in een donkere tunnel aan het rijden bent en je geen 1 straaltje licht ziet. Je weet niet zo goed wat je aan het doen bent, je hebt moeite om woorden te onthouden, maar je blijft doorgaan omdat je zo graag de taal wilt leren.

Wanneer je aan het eind van Japans 1 komt begint alles een beetje op z'n plek te vallen en begrijp je de taal met alle woordenschat, grammatica en karakters veel beter. Het vormt eindelijk een geheel. Trust me, it will happen! Het belangrijkste is dat je het juiste leermateriaal gebruikt die alles overzichtelijk en logisch maakt. Neem een kijkje bij onze cursus Japans 1.

Hoe lang duurt het om van Nul naar Beginner te gaan?

De gemiddelde student doet hier 20 weken (5 maanden) over. Sommige iets sneller en sommige iets langer.

Woordenschat

Om je gele band te halen moet je ongeveer 500 Japanse woorden kennen. Onze Japans 1 cursus heeft 20 lessen die je over 20 weken kunt verdelen. Per les leer je dus ongeveer 25 nieuwe woorden waardoor je na de 20 lessen op 500 woorden zit.

Lezen en Schrijven

Om naar het Beginnersniveau te gaan moet je Hiragana en Katakana (Kana) beheersen. Beide schriften hebben ongeveer 50 tekens dus zodra je ze beheerst ken je al 100 Japanse karakters. Dat tikt aan! Wil je Hiragana en Katakana versneld leren? Volg dan onze cursus Kana Mastery.

Luisteren en Begrijpen

Het is geweldig als je Kana kan lezen, 500 Japanse woorden kent maar je moet natuurlijk ook gesprekken kunnen voeren met Japanners en als je niet begrijpt wat ze zeggen kunnen we je geen Beginner noemen. Vandaar dat we iedere les luisteroefeningen hebben toegevoegd zodat je echte gesprekken hoort en kunt leren begrijpen. Deze kan je zo vaak luisteren als je wilt en ook zelf naspreken zodat je jouw uitspraak traint.

Spreken en Uitspraak

Wij vinden het belangrijk dat je een goede uitspraak hebt wanneer je in Japan bent. Er is niks ergers dan een typisch Nederlands accent te horen. Uitspraak is echter lastig om in je eentje perfect te krijgen. Hiervoor hebben wij de 'Pronunciation Genius' gemaakt en toegevoegd aan Japans 1 om ervoor te zorgen dat je geen beginnersfouten maakt! Onze Eendaagse Conversation Genius cursus is de beste manier om jouw uitspraak perfect te krijgen.

Grammatica

Dit onderdeel is natuurlijk het lastigst en kost het meeste tijd. Om van Nul naar Beginner te gaan moet je best wat grammatica onderdelen kennen en beheersen. Hieronder zie je een lijst die allemaal uitgebreid worden behandeld in onze cursus Japans 1.

  • Zinsopbouw
  • Werkwoorden
    • Positief/negatief
    • Tegenwoordige tijd/verleden tijd
    • Groep 1, 2 en 3
  • Bijvoeglijke naamwoorden
    • Na-adjectives en i-adjectives
    • Positief/negatief
    • Tegenwoordige tijd/verleden tijd
  • 10 Partikels
    • Wa
    • (W)o
    • No
    • Ni
    • De
    • To
    • Ya
    • Kara
    • Made
    • Ga
  • Honorifics
  • Frequentiewoorden
    • Zenzen
    • Amari
    • Tokidoki
    • Yoku
    • Itsumo
  • Dictionary form
    • Groep 1
    • Groep 2
    • Groep 3
  • Te-form
    • Groep 1
    • Groep 2
    • Groep 3
  • Continuous form
  • Samenvatting

    Zodra je deze elementen beheerst heb je een goede fundering neergelegd voor Japans en heb je jouw gele band! Hierna kan je door naar het volgende niveau. Het klinkt misschien als veel, maar in 20 weken kan jij dit allemaal beheersen zodat je in Japan echte gesprekken kunt voeren met mensen. Bekijk onze cursus Japans 1 en begin vandaag nog!

    Beginner Naar Semi-gevorderd

    Coming soon..

    Semi-gevorderd Naar Gevorderd

    Coming soon..

    Vloeiend Naar Native

    Coming soon..

    Native aka Eindbaas

    Coming soon..
    [thrive_text_block color="red" headline=""]Vond jij deze blog leerzaam en informatief? Klik dan hieronder om het een score te geven en laat een comment achter 🙂 [/thrive_text_block]

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Recente Blogs

    Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

    Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

    Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken

    Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken
    >