• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Hiragana Snel Masteren Met 7 Speedhacks

Heb je moeite om Hiragana echt in je systeem te krijgen? Ben je iedere dag aan het oefenen maar willen je hersenen het toch maar niet onthouden? Irritant he?! Ik ken het! Ik zal je 7 hacks geven die ik zelf heb gebruikt en die onze studenten nu toepassen om Hiragana te masteren. Let's go!

1. Geef jezelf minimaal 2-3 maanden

Ten eerste wil ik dat je realiseert dat Hiragana of Katakana niet voor iedereen in 1 week te beheersen is. Bij onze eendaagse cursus Hiragana leer je alle karakters in 1 dag correct schrijven zodat je geen foutjes meer maakt. Maar om het echt in je systeem te krijgen zodat je het met een goede snelheid kan lezen heb je practice nodig. Maak dus echt een commitment om de komende 2-3 maanden minstens 4 keer per week te bikkelen! Ben je überhaupt nog niet begonnen met Hiragana? Klik dan hier.

2. 15 minuten per dag

"Ok 2-3 maanden kan ik opzicht wel maar hoe lang moet ik dan oefenen?!" Iedere dag een kwartier is voldoende. Japans leren lezen en schrijven gaat echt om herhalen, herhalen en herhalen. Ongeacht wat voor nieuwe apps, tools en hacks er verschijnen hebben je brains gewoon tijd nodig om het tot je te nemen. Maar het is voor iedereen mogelijk te masteren!

3. Flashcards

Flashcards zijn heel handig om hiragana, katakana of kanji te leren! Toen ik in Japan studeerde had ik allerlei flashcards uitgeschreven voor de Kanji die ik destijds moest leren. Maar je kunt het natuurlijk ook voor Hiragana gebruiken.

Schrijf alle Hiragana karakters uit, het liefst in willekeurige volgorde, zet het op je sleutelhanger en ga het iedere dag een paar minuten doornemen wanneer je tijd hebt. Ik ging bijvoorbeeld in de trein iedere dag een paar keer alles doornemen. Tegenwoordig heb je ook flashcard apps die je kunt gebruiken.

Stap 1

Tijdelijk gratis Boek

Door enkele drukfouten geven we nu tijdelijk onze Kana Paperback t.w.v. €15 gratis weg! Betaal alleen de verzendkosten.

4. Duolingo & Memrise

Ik heb Duolingo zelf nog niet gebruikt maar onze studenten zijn er heel enthousiast over. Er is zelfs een Kotatsu Duolingo klas! Memrise wordt ook als tip meegegeven door onze cursisten! Dus meer info hierover kan ik je helaas nog niet geven maar ik dacht laat me het toch erbij zetten.

5. Kinderboeken

Japanse kinderboeken zijn niet alleen grafisch heel leuk, maar je leert er ook oude Japanse verhalen door zoals Momotaro. Toen ik Hiragana begon te leren had ik allerlei kinderboeken via Ebay gekocht en ging ik ze dagelijks lezen. Je woordenschat is waarschijnlijk nog niet tot het punt dat je begrijpt wat er staat, maar het gaat erom dat je alvast went aan de karakters.

[pullquote align="normal"]In de Japanse iTunes store vind je talloze gratis kinderboeken [/pullquote]

Insider tip!
Rick, een van onze cursisten en lid van onze besloten Kotatsu Facebookgroep heeft een gouden tip voor je! Ga naar iTunes en maak een Japans account aan. Ga in iBooks vervolgens naar de Japanse winkel categorie "Kids" of "Kinderen" en vindt onder "Free" talloze gratis kinderboeken!

6. Leren in zinnen

Sommige studenten van ons maken de fout om alleen de losse karakters te oefenen en niet in woorden of zinnen. Uiteindelijk wil je niet alleen losse karakters kunnen lezen maar volledige Japanse zinnen en dat verschilt toch wel van elkaar. Met zinnen heb je nog te maken met interpunctie, zinsopbouw etc. Vandaar de kinderboeken 😉

7. Leren in woorden

Probeer deze losse karakters te lezen: あ う そ た. Probeer nu deze woordjes te lezen: ありがとう en よろしく.

Als je net met Hiragana begint, verschilt je leeswijze waarschijnlijk nog niet. Maar deze twee woorden (arigatou) en (yoroshiku) komen bijna in ieder tekst wel voor en je leest ze zo vaak dat je de combinatie van de karakters gaat onthouden. Let me explain.

Wanneer je een Japans woord ziet zoals よろしく, gaan je ogen van het linker karakter door naar het rechter karakter. Maar wanneer je bijvoorbeeld bij het tweede karakter bent 'yoro', dan weet je vaak al dat het woord yoroshiku is, omdat je het dus zo vaak hebt gelezen. Hetzelfde geldt voor ありがとう, wanneer je ogen bij het derde karakter zijn gaan ze het automatisch aanvullen tot arigatou.

Dit kan je dus gebruiken om karakters te onthouden. Stel je bent kolommen aan het schrijven en je bent nu bij ra ri ru re ro. Je kunt alle karakters onthouden behalve ri.. zo irritant! Probeer nu eens arigatou te schrijven. Omdat je dit woord zo vaak al hebt geoefend is de kans groot dat je hersenen het hebben onthouden. But wait! Wat zie ik nou?! Het tweede karakter is ri! En zo kan je dus door woorden te schrijven aan missende karakters komen. #brainhack
[thrive_text_block color="red" headline=""]Vond jij deze blog leerzaam en informatief? Klik dan hieronder om het een score te geven en laat een comment achter 🙂 [/thrive_text_block]

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Recente Blogs

Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken

Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken
>