Verjaardagen in Japan verschillen nogal wat van de onze. Wij kennen allemaal die verjaardagen van familie of kennissen waar je alleen heen gaat omdat het van je verwacht wordt. Deze verjaardagen zijn allemaal door hun zelf georganiseerd en volgen meestal een standaard routine. Om de tien minuten komt iemand langs met een schaal, vol met kleine hapjes. En er word bijna geen aandacht besteed aan de muziek en de sfeer. Naar mijn mening zijn het vaak geest dodende feestjes met alleen maar beleefdheden. Maar hoe gaat een verjaardag er nou precies aan toe in Japan?

Van oudsher

Het is nou het geval dat de Japanners dit pas een paar decennia vieren. Voor 1950 vierden de japanners dit gezamenlijk op 1 dag, op nieuwjaarsdag. Iedereen werd tegelijk 1 jaar ouder. Door de westerse invloed op Japan is dit in de jaren vijftig veranderd en vierden ze voortaan de verjaardag zoals wij dat doen, op de dag van de geboorte. Dit heeft gezorgd voor wat veranderingen in de traditie van verjaardagen vieren in Japan. Maar ze hebben zeker niet alles overgenomen.

Verjaardagen in het heden

Met de verandering van wanneer verjaardagen gevierd werden in Japan, kwam er ook een verandering in hoe ze gevierd werden. De verjaardagen van kleine kinderen worden vaak georganiseerd door hun zelf, met natuurlijk veel hulp van de ouders. Maar de kinderen hebben dus veel zeggenschap in wat ze precies willen doen. De verjaardagen van jong volwassenen en volwassenen worden dan weer compleet omgedraaid. In plaats van dat als wij jarig zijn en een verjaardagsfeestje organiseren en al onze vrienden uitnodigen wordt dit voor de Japanners gedaan. Er wordt verwacht van vrienden van de jarige dat zei iets organiseren. Er wordt dan ook niet verwacht van de jarige dat die betaalt, maar het enige waar ze dan zeggenschap over hebben is de locatie waar ze heen willen of de activiteit die ze gaan doen.

De toekomst

Als we dan de veranderingen zien die de Japanse cultuur ondergaan is de afgelopen decennia zouden we daarbij ook moeten kijken naar onszelf. Zal de verjaardag hoe we het nu kennen in de komende vijftig jaar veranderen? Vaak regelen we onze verjaardag zelf, je stuurt een berichtje naar diegene die jij wilt uitnodigen of spreekt deze mensen persoonlijk aan of ze ook naar je feestje willen komen. Blijven we dit nog steeds doen of nemen wij misschien wel wat kenmerken over van de Japanners. Ik denk zelf dat de Nederlandse cultuur niet zo snel beïnvloed zal worden door de Japanse. Vooral omdat er maar een kleine groep mensen is in Nederland die geïnteresseerd zijn in de Japanse cultuur. Dit is slechts mijn mening. Wat vinden jullie ervan?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Recente Blogs

Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken

Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken