• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Sanja Matsuri: Het grootste festival van Tokio

わっしょい (wasshoi)! Eind mei is het Sanja festival in Tokio! In het Japans noemen ze dit festival: 三社祭 (Sanja Matsuri). Dit is een van de grootste Shinto festivals die Tokio te bieden heeft, en vindt plaats in de Asakusa wijk waarin het Asakusa schrijn en de Senso-ji tempel centraal staan. Nieuwsgierig naar wat er gevierd wordt en wat er allemaal te doen is tijdens dit festival? Lees dan snel door! 

Samenvatting

In dit artikel gaan we je het volgende leren:

  • Waar Sanja Matsuri vandaan komt.
  • Welke activiteiten er zijn tijdens Sanja Matsuri.

Waarom vieren ze Sanja Matsuri nou eigenlijk? 

Ja… Hoe is zo’n groot festival nou eigenlijk ontstaan? Sanja Matsuri staat eigenlijk in het teken van drie historische figuren, namelijk Hajino Nakatomo en de broers Hinokuma Hamanari en Hinokuma Takenari. De Hinokuma broers vonden op een mooie ochtend in maart namelijk een boeddhabeeld in een rivier. Deze rivier kennen wij nu als de Sumida rivier.

Al snel hoorde de rijke Hajino Nakatomo hierover, en vervolgens kwamen ze erachter dat dit een beeld was van de godin van genade. Lang verhaal kort, na deze vondst besloten de drie mannen hun leven toe te wijden aan het boeddhisme en hebben ze met z’n drieën de oudste tempel van Tokio gebouwd: de Senso-ji tempel!

Honderden jaren later werd in opdracht van shogun (Japanse krijgsheer) Tokugawa Iemitsu het Asakusa-schrijn gebouwd voor de ‘kami’, oftewel zielen, van deze mannen. Dit schrijn staat pal naast de Senso-ji tempel! Het festival zelf werd al vlak na het oprichten van de Senso-ji tempel gevierd, maar heeft over de jaren veel verschillende vormen en namen gekend. Uiteindelijk hebben ze in de Edo periode (1603 – 1867), waarin de Tokugawa’s regeerden, ervoor gekozen het Sanja Matsuri te noemen in naam van de kami van de drie mannen!

Sanja-Matsuri-Sensoji
Senso-ji tempel. Foto door Guilhem Vellut via Flickr.

De grote activiteiten

Maar wat doen ze nou allemaal op een van de grootste festivals van Tokio? Sanja Matsuri duurt zo’n drie dagen, dus er is zeker weten een hoop te beleven. Van parades tot de Japanse maffia tot festival spelen, je kunt ze allemaal vinden!

Dai-gyoretsu Parade

Op de eerste dag van Sanja Matsuri wordt er een heuse parade gehouden: de Dai-gyoretsu Parade. In deze parade lopen onder andere priesters en mensen van de gemeente mee. Maar een parade zou geen parade zijn zonder entertainment! Dus, natuurlijk zijn er ook geisha, dansers en muzikanten bij. Alle mensen in de parade zijn dan ook verkleed: iedereen heeft kostuums uit de Edo periode aan. Direct na de parade wordt er een religieuze (shinto) ceremonie gehouden gevolgd door een traditionele dans om zo te bidden voor een goede oogst en welvaart.

Optocht van 100 mikoshi

Naast de Dai-gyoretsu Parade is er natuurlijk nog meer leuks te zien! Een van de meest spectaculaire evenementen op Sanja Matsuri is namelijk de optocht van de draagbare schrijnen, die ‘mikoshi’ heten. Deze worden door de straten van de wijk Asakusa getild. Er zijn er wel honderd van, uit vierenveertig districten! Door dit te doen, verspreiden ze geluk over de mensen en winkels/bedrijfjes.

Tijdens deze parade zul je de mensen die de mikoshi dragen vaak わっしょい (wasshoi) horen roepen, wat een kreet is om elkaar te motiveren! Voordat ze de straten opgaan, worden ze bij het Asakusa-schrijn en de Senso-ji tempel gezegend. En als ze eenmaal door de straten van Asakusa lopen, worden ze begeleid door mensen die fluit en drums spelen. Eén groot feest dus!

De 3 grote mikoshi

Op de laatste dag is er nog een optocht met de draagbare schrijnen, maar deze keer zijn het alleen de drie grootste die worden gedragen. Deze optocht is toch een tikkeltje anders dan die van de dag ervoor, want tijdens deze optocht kunnen mensen strijden om de kans te krijgen een van de grote mikoshi te mogen dragen! Omdat dit nogal uit de hand kan lopen, is het niet de bedoeling dat toeschouwers verder dan de ingang van de Senso-ji tempel komen kijken. Als de uitverkorenen er dan eindelijk zijn, gaat de optocht net zoals die van de dag ervoor gewoon weer door de straten van Asakusa!

Overige activiteiten

Natuurlijk zijn er rondom de grote evenementen nog meer dingen te doen tijdens dit weekend. Je hebt namelijk onder andere…

Eetkraampjes

Een Japans festival zou geen Japans festival zijn zonder eetkraampjes! Het hele weekend lang kun je rond het Asakusa-schrijn en de Senso-ji tempel verschillende eetkraampjes vinden om je festivalbeleving nog completer te maken. 

De Japanse maffia

Fun fact! Sanja Matsuri staat ook bekend om de ‘yakuza‘, oftewel de Japanse maffia, die je tijdens dit festival in grote groepen kunt tegenkomen.

Misschien heb je dit al een keer gehoord, maar in Japan zijn tattoos niet super populair. Vroeger waren het alleen leden van de yakuza die tattoos hadden, en hierdoor worden tattoos tot op de dag van vandaag nog geassocieerd met de maffia. In veel gevallen mag je met tattoos niet eens een onsen (Japanse heetwaterbaden) of sportschool in! Jongere generaties beginnen dit stigma langzamer hand wel los te laten.

Maar… terug naar Sanja Matsuri! De Japanse maffia doet op dit festival ook gezellig mee. Ze laten vol trots al hun tattoos zien en doen ook mee met het dragen van de mikoshi! Velen van hen zul je sumo ondergoed, oftewel ‘fundoshi’, zien dragen. Dit is dan ook de enige keer dat je zoveel yakuza leden en al hun tattoos op deze manier kunt zien, dus grijp je kans als je durft!

Sanja-Matsuri-Yakuza
Afbeelding via Wikimedia

Traditionele optredens

Ook heb je tijdens Sanja Matsuri de kans om geisha en taiko (Japanse drums) optredens te zien, alleen natuurlijk wel op specifieke tijden. Verder kun je het hele weekend door verschillende festival spelen vinden in de Asakusa wijk.

Lijkt het jullie wat om een keer een echt Japans festival zoals Sanja Matsuri van dichtbij mee te maken? Of heb je die kans al een keertje gehad? Hoe dan ook, Japanse festivals blijven een groot spektakel. Het hele jaar door zijn er veel verschillende festivals, groot en klein, lang en kort, door heel Japan. Een van de meest bekende festivals is natuurlijk Sanja Matsuri, maar naast dit festival staat Japan ook bekend om Gion Matsuri in Kioto, Chichibu Yomatsuri in Chichibu en Tenjin Matsuri in Osaka. Benieuwd naar deze en meer festivals? Houd onze blogs dan in de gaten, want wie weet zie je binnenkort een blog over een van deze festivals verschijnen…

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Recente Blogs

Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken

Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken