• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Een overzicht van enkele anime genres – deel 3

Na een overzicht van de overkoepelende categorieën en een drietal 'normale' genres in deel 1 en deel 2, is het tijd voor een aantal exotischer varianten. Degenen die ik in dit deel bespreek zijn typerend voor een aantal vooroordelen van anime en manga.

Oh, Japan

Als ik iemand vertel dat ik anime kijk, heb ik meestal één van deze twee gesprekken:

  1. “Ooh, ik kijk ook wel eens anime, ken je Death Note/Naruto/Dragon Ball Z?”
  2. “Anime? Echt? Dat is toch alleen maar geweld/sex/schreeuwende schoolmeisjes in korte rokjes?”

Anime-liefhebbers zullen het tweede gesprek, net als ik, vaker gevoerd hebben dan het eerste. Helaas is er met de introductie van anime in Nederland in de jaren 90 een hoop aandacht geweest voor de negatieve aspecten van anime. Het blijkt lastig te zijn om die stereotypes te doorbreken.

De animebloggers van Kotatsu TV zullen vaak genoeg proberen de positieve aspecten van anime naar voren te brengen. In deze blog ga ik dat niet doen. Integendeel, ik bespreek twee genres die een aantal van de stereotypes versterken.

Mecha

Één van de heersende stereotypes in Japan is techniek. Overal staan automaten met drinken en eten (en in sommige gevallen, pantsu...), elektrische toiletten (Washlet, ウォシュレット Woshuretto), ze hebben de bullet trains, etc etc etc.

De door technologie geïnspireerde anime wordt Mecha genoemd. Dit staat voor ‘mechanical’ en gaat altijd over grote bestuurbare robots of mechanische pakken/objecten, waar vrijwel altijd mee gevochten wordt. De verhalen van de verschillende mecha anime volgen vaak dezelfde formule. Veel gevechten, overpowerde tegenstanders en de piloten zijn meestal tieners.

Mijn ervaring is: als je er 1 gezien hebt, de rest van de series er heel erg op lijken. Niet qua verhaal, maar wel qua personages, karakterontwikkeling en structuur van het verhaal. Ikzelf hou niet echt van en merk dat ik nieuwere series vaak weer uit zet. Voorbeelden van bekende mecha zijn Code Geass, Neon Genesis Evangelion en Gundam Wing

Ecchi

Ecchi is de omschrijving van anime die seksueel suggestief zijn, zonder over de grens te gaan. Als de hoofdmoot van een anime beschreven wordt als ecchi, dan raad ik hem meestal niet aan; het verhaal draait dan te veel om het seksueel suggestieve. Voorbeelden hiervan zijn Eiken, Prison School of Keijo!!!!!!!!

Echter, er zijn ook series waarbij wel wat ecchi gebruikt wordt om bepaalde situaties extra grappig te maken, of gewoon een beetje fanservice om kijkers te trekken. Ook hier is het niet nodig om suggestief te zijn, maar het is niet het enige waar de serie om draait. Hierbij kun je denken aan Shokugeki no Souma (Food Wars!) en No Game No Life.

Laatste genre blog

Dit was voor nu even de laatste blog die ik wil schrijven over genres. Er is nog zó veel meer te vertellen, maar daar komen we in andere blogs wel op terug. Het winter-seizoen wordt momenteel uitgezonden, dus binnenkort wil ik daar wat reviews voor schrijven.

Geef een antwoord

  1. Hoi ^_^

    Ik kijk erg uit naar de volgende onderdelen. Het is mij opgevallen dat ik absoluut geen sportief persoon ben, maar wel veel sport anime volg zoals Kuroko no Basuke, Haikyuu!! en Yuri On Ice vorig jaar. Maar ik vind ontzettend veel interessant, zo ook Shokugeki no Souma. Als ik die kijk, het liefst in 1x en niet elke week een episode. Ik vind het geweldig om te zien hoeveel aandacht er eigenlijk besteed wordt aan de recepten zelf en als je het goed volgt, kan je het nog maken ook thuis. Het ecchi gedeelte is geweldig *coughs* Isshiki-senpai *coughs* en totaal niet storend/overheersend.
    Ik ben benieuwd naar je volgende blog ^_^

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Recente Blogs

Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken

Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken