"Op welke dagen valt Kerstmis eigenlijk volgend jaar?". We zijn bij de schoonfamilie en we balen gezamenlijk van het feit dat veel van de feestdagen dit jaar in het weekend vallen. Ik open de kalender op m'n mobiel. "De 25e valt op een maandag! De eerste van januari trouwens ook. Dat wordt een lekkere korte week volgend jaar." "...Volgend jaar". Terwijl ik het zeg besef ik me dat ik volgend jaar kerst waarschijnlijk niet eens in Nederland ben. Mijn goede voornemen voor 2017 is namelijk om de volgende kerst in Japan te vieren.

Bloggen op Kotatsu

Het is inmiddels een bekend geluid bij mijn vrienden en familie. "Ik ga naar Japan!", al jaren schreeuw ik het. Maar ik was altijd te jong, te blut, of te bang. Toch, ooit zou het er van komen, dat was zeker. Na vorig jaar rond te hebben gezworven in het dunbevolkte poolcirkelgebied van Zweden, en het jaar daarvoor de Schotse Hooglanden onveilig te hebben gemaakt, ben ik er nu dan echt klaar voor. Dit jaar wordt het dus eindelijk waarheid. In de herfst van 2017 vertrek ik naar Japan.

Met de beslissing dat ik nu dan eindelijk richting het land van de rijzende zon ging, kwam de vraag of ik iedereen op de hoogte zou houden. Ik heb lang nagedacht over het feit of ik nu wél of niet zou gaan bloggen of vloggen over deze ervaring. Ik ben immers van plan om ruim 6 maanden in Japan te blijven: meer dan genoeg boeiende stof om over te schrijven. Er ontstond een lijst met voors en tegens; mogelijkheden en moeilijkheden. Gelukkig sta ik verder niet bekend als twijfelaar.

Maar goed, hoe kwam ik uiteindelijk hier terecht?

Het was een typische Nederlandse winterdag. Grijs en regenachtig. Ik zocht tijdens m'n pauze het internet af naar een passende mok, sok of onderbroek. Het vinden van toepasselijke kerstcadeautjes beloofde dit jaar een uitdaging te worden. Opeens klonk een bekend Facebook-geluid. 'Pling', u heeft één nieuw berichtenverzoek.

Nari vraagt of ik voor Kotatsu zou willen bloggen.

 • Wie is Nari?
 • Wat is Kotatsu?
 • Hoe ken je mij?
 • Bloggen?
 • Waarom ik?

Het duurt gelukkig niet lang voordat de mist opklaart, ik m'n telefoon pak en een afbeelding terug vind van een bericht wat ik enige tijd geleden had opgeslagen. KotatsuTV, bloggen, Japan. Ohja! Alle twijfels verdwijnen , dit komt perfect uit!

Maar, wie is Amy?

Waarom wil ik eigenlijk zo graag naar Japan? Hoe regel je een reis van 6 maanden of langer naar een land waar alles onbekend terrein is? Wat zijn de voorbereidingen die je moet treffen en waar moet je goed op letten? Welke pot met goud heb ik gevonden dat ik me dit kan veroorloven? Hoe zorg ik er voor dat ik binnen nu en mijn vertrek genoeg weet van de Japanse taal? Waar is mijn fascinatie voor Japan überhaupt ontstaan, en hoe houdt deze cultuur mij dagelijks bezig? Dit zijn allemaal dingen waar ik jullie vanaf vandaag van op de hoogte zal houden.

Dus, aangenaam. Hajimemashite. はじめまして。
Ik ben Amy, een 23-jarige avonturier, en ik ga naar Japan.

 • Vet tof!

  Ik ben heel benieuwd naar alle verhalen. De avonturen in Japan, maar ook de voorbereiding 🙂

 • Heel goed meid.
  Je weet dat ik volledeg achter je sta, en trots ben om jou vader te zijn.
  Het avontuurlijke in jou, herken ik ook bij mezelf.
  Geweldig om je op deze manier extra te kunnen volgen.

  Liefs

 • Lieve moos.
  Ik zal je vreselijk missen maar ook al je verhalen op de minuut volgen. Maak je dromen waar schat?

 • spannend hoor! levert vast prachtige verhalen en foto’s op.. we kijken ernaar uit!

 • Wat ontzettend spannend, maar werkelijk súper gaaf! Zolang t kan lekker doen! Geniet ervan en als je reisverslagen net zo goed en boeiend zijn als die van je vader… …zal ik zeker ieder moment klaar zitten om je te volgen? Nu al zin innnn?

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Recente Blogs

  Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

  Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

  Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken

  Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken
  >