Japanse filosofie is historisch gezien een fusie van verschillende Japanse elementen.

  • Shinto
  • Zen
  • Boeddhisme

En verschillende vreemde elementen, zoals die uit onze eigen westerse filosofische tradities.
Eerst moeten we het er natuurlijk even over hebben waar deze invloed precies begon en waar deze vandaan kwam, voordat we zelf helemaal filosofisch gaan doen over het leven.

Herkomst

Ongeveer 200 jaar lang, van 1642 tot 1853, zijn de grenzen van Japan afgesloten geweest om het land te beschermen tegen invloed van buiten. De shogun die had het voor het zeggen in het land en wilde dit graag zo houden. Om een verstoring van deze greep op het land te voorkomen uit het buitenland sloten ze de grenzen. En bijna alle handel met de buitenwereld werd verboden op een aantal kleine uitgekozen gebieden na. In 1868 werd de macht gegrepen door een revolutionaire groep, deze groep wilde de keizer weer terug in het midden van de macht. Na deze overname ging het land een extreem snelle economische en militaire groei tegemoet. Kort samengevat, groeide Japan in een korte tijd uit tot een wereldmacht.

Invloed genoeg

Nu we het kort gehad hebben over waar Japan precies mee te maken heeft gehad de afgelopen paar eeuwen, kunnen we het hebben over de verschillende soorten prikkels waar ze opeens mee te maken kregen. Ze kregen namelijk te maken met verschillende culturen en kijken op de wereld die ze al in geen 200 jaar gezien of gehoord hebben.
Om een paar te noemen: Groot Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Amerika en Rusland. Verder kregen ze te maken met een groot deel van Europa en de andere wereldmachten.

De kijk van Japan op de wereld was dus dan ook erg aan het veranderen en een goed voorbeeld hiervan is de eerste en tweede wereld oorlog. Tijdens de eerste wereld oorlog verklaard Japan, Duitsland, gelijk de oorlog. Tijdens de tweede wereld oorlog sloten ze juist een verdrag met ze. Ook wel het ‘Driemogendhedenpact’ genoemd.

Grootheden van het heden

De twintigste eeuw kent een paar van de grootste hedendaagse filosofen in Japan.

  • Kitaro Nishida
  • Tetsuro Watsuji
  • Hajime Tanabe

Kitaro Nishida word gezien als de belangrijkste en invloedrijkst Japanse filosoof van de twintigste eeuw. Zijn manier van denken word ook wel de ‘school van Kyoto’ genoemd. Nishida's originele en creatieve filosofie integreerde zowel Zen als westerse filosofie en was ook bedoeld om Oost en West nader tot elkaar te brengen. Volgende keer zullen we dieper ingaan op de denkwijze van Kitaro Nishida. We zullen samen de denkwijze van de ‘School van Kyoto’ leren kennen en er over discussiëren.

心に感謝を持ちながら一日を過ごします。

Geef een antwoord

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Recente Blogs

Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken

Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken