Niku udon-omslag

Japans Leren Koken Deel2- Niku Udon

Shares

Niku udon-7Japans Leren Koken Deel2- Niku Udon

In deel 2 van Japans Leren Koken gaan we kijken wat we met de Dashi kunnen gaan maken die we in deel 1 behandeld hebben. Ik had kunnen kiezen voor iets simpels als een Miso soep, maar heb ervoor gekozen mij zelf, en jullie, wat meer uit te dagen.
Ik heb daarom gekozen voor
Niku Udon (肉うどん).
Het recept heb ik wat aangepast omdat niet alle ingrediënten die in het authentieke recept stonden hier verkrijgbaar waren.

Wat is Niku Udon

Niku Udon is een soep dat word gemaakt met dashi, udon noedels, en dungesneden rund of varkens vlees.In dit recept heb ik gebruik gemaakt van runder biefstuk.

Benodigdheden (4 Personen)

~320 g gedroogde udonnoedels
1 Lente-ui, fijngesneden

Soep:

1,2 l dashi
3 el mirin (zoete rijstwijn)
3 el sojasaus (Usukuchi-Lichte “japanse” sojasaus)
2 el sake
(sommige recepten geven aan er 1 tl zout aan toe tevoegen maar dit is vaak niet nodig, proef tijdens het maken van de soep of deze op smaak is. Vind je hem nog wat flauw kun je altijd zout naar smaak toevoegen.)

Rundvlees:

400 g mals rund of varkensvlees gesneden in dunne plakjes.
2 el sojasaus
1 el rietsuiker
2 el mirin
200 ml dashi*

*= Ik heb wat met dit recept geëxperimenteerd, de 1 gebruikt wel dashi, de ander niet. Het recept dat ik heb gebruikt voor deze blog maakte geen gebruik van dashi om het vlees in te stoven maar Niku udon-1mijn ervaring was dat hierdoor het vlees snel droog werd.

Bereidingswijze         

Voorbereiding 15min – Bereiding– 20 min

1. Doe de sake, rietsuiker, mirin en sojasaus in een schaal en mix het goed door elkaar.
2. Snijd het vlees in dunne plakjes en doe deze in de schaal, laat ongeveer 10 minuten marineren.
3. Doe het vlees in een pan en bak het, regelmatig omscheppend op matig-laag vuur.
4. Voeg de dashi toe en laat het 5 minuten op laag vuur stoven.
5. Wanneer het vlees rustig aan het stoven is doe je alle ingrediënten voor de soep in een pan en breng je deze aan de kook.
6. Kook de udonnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
7. Giet ze af en verdeel ze over de de kommen.
8. Schenk de soep in de kommen en leg de blokjes vlees er op.Niku udon-4
9. Garneer de soep met de Lente-ui (en bijvoorbeeld Narutomaki en andere groentes)
Tip: Je kunt meer smaak toevoegen door bijvoorbeeld wat Shichimi Togarashi (Japanese Seven Spice) toe te voegen.

eventueel kun je natuurlijk meer groente toevoegen. Wat ik meestal doe is zodra het vlees gaar is en in de soep kan gebruik ik de overgebleven Jus/saus en voeg hier wat gember aan toe en bak ik er een aantal groenten in aan zoals een champion en wat wortel.Niku udon-6Niku udon-5

Itadakimasu.

About the Author Nari Sensei

Nari is mede-oprichter van Kotatsu TV en geeft al meer dan vijf jaar lang Japans les. Hij is helemaal vanaf nul begonnen tot nu vloeiend Japans. Met deze blogs neemt hij jou mee zodat jij ook binnen no time Japans kunt spreken en begrijpen.

Leave a Comment: