Japans Leren Koken Deel 3- Miso Soep 味噌汁

Shares

Japans Leren Koken Deel 3- Miso Soep. 味噌汁

Deze keer heb ik gekozen voor een lekker simpel recept. Als je ooit in een Japans/Sushi restaurant bent geweest heb je hoogst waarschijnlijk wel eens miso soep op de kaart zien staan. Ik heb mij laten dat mensen in Japan vrijwel dagelijks miso soep eten. De ingredienten die worden gebruikt zijn voornamelijk afhankelijk van de regio, het seizoen, en persoonlijke voorkeur.
Hierdoor is het moeilijk om jullie een echt authentiek recept te leren maar er zijn drie componenten Die altijd het zelfde zullen zijn namelijk: Dashi (lees Japans leren koken deel 1), Miso, en Ingrediënten.
Het recept dat ik heb gebruikt heb ik afgekeken van mijn lerares Japans toen ik bij haar ben wezen eten en zij voor mij een kom soep had gemaakt.

 

Wat is Miso      

Miso is een mengsel van sojabonen, gerst, zout, en de schimmel koji. Deze schimmel start het fermentatie proces dat nodig is om de miso pasta te maken en waardoor het zijn unieke smaak krijgt. Dat fermentatie proces kan van zes maanden tot wel vijf jaar duren, hoe langer de miso rijpt hoe sterker en unieker de smaak. Daarnaast is miso ook nog eens goed voor je lichaam, het bevordert de spijsvertering, heeft een gunstige werking op de darmflora, en het is rijk aan vitaminen van het B-complex, calcium, en ijzer.

 

Benodigdheden(4 Personen)

  • Dashi 800ml
  • +- 3 eetlepels miso
  • Ingrediënten*
  • Eventueel kun je Shichimi gebruiken om het nog wat extra smaak te geven.

*Voor mijn recept heb ik het heel simpel gehouden en alleen gebruik gemaakt van wortel, daikon (retich), een lente uitje, en wat Mitsuba (Japanse kruiden). Hier een aantal voorbeelden van ingrediënen die je nog zou kunnen gebruiken als je zelf eens een soep wilt samen stellen:

– Ui                      – Tofu                                                – Yuba                                – Mochi
– Aardappel        – Shiitake Mushrooms                  – Kool
– Pastinaak         – Aburaage (gefrituurde tofu)      – Mosselen (Asari Miso)
– Wakame           – Tokyo Negi                                  – Varkens vlees (Tonjiru)

Zoals je ziet kun je alle kanten op.

Bereidingswijze

Voorbereiden 10 min – Bereiden 15 min

 

  1. Doe de dashi samen met de harde ingrediënten (bijv. wortel, retich, etc.) in een pan.
    Zodra de dashi kookt laat je het op een laag vuur sudderen tot de ingrediënten gaar zijn.
  2. Als de dashi gekookt heeft voeg je de zachtere ingrediënten toe die niet hoeven mee te koken,
    zoals bijvoorbeeld mushrooms, bladgroente, etc. (in mijn recept heb ik hier geen gebruik van gemaakt).
  3. Voeg de miso toe, maar let op, voeg de miso beetje bij beetje toe.
    Ik heb de miso in een soep lepel gedaan en deze langzaam in al roerend in de lepel opgelost alvorens het helemaal aan de soep toe te voegen.
    (zie foto voor verduidelijking van deze stap.)
  4. Als je de miso hebt toegevoegd, de soep NIET meer laten koken. Hierdoor verliest het namelijk zijn smaak.
  5. Als je miso soep met Tofu wil maken is dit het punt waar je deze toevoegd, nadat de miso compleet is opgelost omdat je anders tijdens het mixen de tofu kan breken.
  6. Eventueel kun je de soep afgarneren met een lente ui, wakame, mitsuba, yuzu etc.
    Ik zelf heb op dit punt wat shichimi (japanse zeven kruiden mix) toegevoegd voor wat extra smaak.
    En serveer direct.


    いただきます

 

About the Author Nari Sensei

Nari is mede-oprichter van Kotatsu TV en geeft al meer dan vijf jaar lang Japans les. Hij is helemaal vanaf nul begonnen tot nu vloeiend Japans. Met deze blogs neemt hij jou mee zodat jij ook binnen no time Japans kunt spreken en begrijpen.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op