• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Hajime no Ippo – The Fighting Spirit

Hajime no Ippo is mijn meest favoriete anime; ik kijk deze serie dan ook minstens 1 keer per jaar.  In deze blog wil ik graag uitleggen waarom deze shounen anime over boxen mij altijd zo blij maakt.

Een moeizaam begin

Ik begin met een tip voor iedereen die deze serie wil gaan kijken: Kijk de eerste aflevering helemaal uit. De allereerste keer dat ik begon, heb ik de serie na 10 minuten uitgezet. Het heeft een vriend van mij een hoop moeite gekost om mij er weer aan te helpen. Ik ben hem nog steeds heel dankbaar dat hij dit gedaan heeft…

Aflevering 1 begint nogal traag. Je maakt kennis met Makunouchi Ippo. Ippo is een hele stille jongen die geen vrienden heeft omdat hij altijd zijn moeder moet helpen met het werk in hun vissersboot verhuurbedrijf.

Op weg naar huis wordt Ippo lastig gevallen door een paar pestkoppen van school die hem vervolgens flink te grazen nemen. Totdat er een man voorbij komt joggen en een eind maakt aan het ‘gevecht’. Deze man blijkt een middengewicht pro-boxer te zijn, Takamura Mamoru. Hij neemt Ippo mee naar de gym waar hij traint en daar wordt Ippo opgelapt.

De weg naar succes

Ippo is erg onder de indruk van Takamura, de gym en het boxen als sport. Hij neemt zich voor dat hij koste wat het kost een pro-boxer wil worden. Hij vraagt daarom hulp aan Takamura die hem, met tegenzin, een opdracht geeft. Als Ippo die opdracht voor elkaar krijgt, dan mag hij terugkomen in de gym, anders kan hij het beter opgeven.

Het zou natuurlijk niet zo’n succesvolle serie zijn geworden als de opdracht mislukte. Daarmee zet Ippo zijn eerste stap in zijn carrière als pro-boxer.

Trainen en wedstrijden

De serie is heel fijn opgebouwd met stukken slice of life als er getraind wordt en de jongens van de gym een hoop lol hebben met elkaar. Deze stukken worden vervolgens opgebroken door de wedstrijden die gevochten moeten worden. Deze gevechten zijn enorm spannend. De serie krijgt het nog steeds voor elkaar (ook na 10 à 12 jaar, minstens evenzoveel keren gekeken) mij op het puntje van mijn stoel te laten zitten. Alle karakters in de serie zijn goed uitgedacht en krijgen diepgang door kleine stukjes filler.

Genoeg te kijken

Als blijkt dat je na aflevering 1 verder wilt kijken, is er goed nieuws: er is genoeg te kijken. Hajime no Ippo heeft 3 seizoenen met een totaal van 127 afleveringen, een tv film en een OVA. Mocht je ook nog eens van manga houden, dan zijn daar ook nog eens 114 volumes van. De manga is ook heel gaaf om te lezen.

Hajime no Ippo is een geweldig verhaal van een underdog; een stille, rustige jongen, die een passie vindt en hier zich volledig voor inzet. Er zit een fikse bak humor in maar ook een hoop spanning en drama. Als je één anime moet kiezen om te kijken, dan raad ik deze aan.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Recente Blogs

Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken

Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken