Ghost in the Shell is een van de bekendere anime die er tussen zit. De film is door velen geliefd en daarnaast ook een inspiratiebron geweest voor andere films. De Wachowski’s bijvoorbeeld, hebben gezegd dat de film een bron van inspiratie was voor de Matrix trilogie.

Het verhaal

Het verhaal van Ghost in the Shell (GitS) speelt zich af halverwege de 21ste eeuw. Technologie heeft het mogelijk gemaakt om de hersenen te verbeteren door het gebruik van implantaten. Deze zogenaamde cyber-brains maken het mogelijk om met verschillende netwerken verbinding te maken. In sommige gevallen is het zelf mogelijk om een volledig prothetisch lichaam te gebruiken in combinatie met een cyber-brain.

Dit laatste is het geval bij Major Motoko Kusanagi; Zij is een veldcommandant bij Public Security Section 9. Deze speciale eenheid opereert hoofdzakelijk in counter-terrorisme operaties. Maar daarnaast worden ze ook ingezet om corrupte politici, bedrijven en cyber-criminelen aan te pakken. Het verhaal draait daarnaast om de filosofische aspecten omtrent robots/androids en het al dan niet hebben van een ziel (of in dit geval, een ghost).

De anime

De anime is onder te verdelen in een aantal films, series en OVA’s. Als je gaat kijken, let dan goed op de naamgeving; die is enigszins verwarrend.

Er zijn in totaal 3 films gemaakt, te weten:

  • Ghost in the Shell (1995, in 2008 opnieuw uitgebracht als Ghost in the Shell 2.0)
  • Ghost in the Shell 2: Innocence (2004, niet te verwarren met de 2008 versie van het origineel...)
  • Ghost in the Shell: The New Movie (2015, niet te verwarren met de 2017 Live-action die hieronder beschreven wordt...)

En daarnaast heb je nog de volgende titels die onder de categorie series vallen:

  • Ghost in the Shell: Stand Alone Complex (2002-2003)
  • Ghost in the Shell: S.A.C. 2nd GIG (2004-2005)
  • The Laughing Man (OVA, 2005)
  • Individual Eleven (OVA, 2006)
  • Ghost in the Shell: Stand Alone Complex - Solid State Society (film, 2006)

Live -action

Een tijdje geleden kwam er groot nieuws: er zou een live-action film van Ghost in the Shell komen. Dit nieuws bracht nogal wat discussie op gang: wie zit er in de cast, wordt het originele verhaal wel goed gevolgd, wordt het net zo’n flop als de Dragon Ball live-action…

Ik heb de film direct na het uitkomen gezien en het is machtig mooi gedaan. De scènes van en in de stad zijn briljant, heel mooi gemaakt. Wat betreft de cast, daar mag je je eigen mening over vellen. Ikzelf heb er geen moeite mee gehad (behalve misschien het minder geloofwaardige acteerwerk van Dr. Ouelet).

Het enige puntje van kritiek wat ik er over heb, is dat het verhaal wat anders lijkt te lopen dan ik me kan herinneren. To be fair, het is lang geleden dat ik de films en de series heb gekeken. Ik kan het dus mis hebben, maar ik kreeg de indruk dat er toch wat creatieve vrijheden op het verhaal zijn losgelaten, bijvoorbeeld de scènes met de vuilniswagen.

Al met al, het is een visueel spektakel en het verhaal blijft je wel boeien. Ik kan de film zeker aanraden, of je nou van anime houdt of niet.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Recente Blogs

Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken

Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken