• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Fullmetal Alchemist – Past, “Present” and Future

Als je het hebt over bekende anime, dan valt Fullmetal Alchemist (FMA) zeker in die categorie. Het is een makkelijke serie om mee te beginnen. Veel anime-liefhebbers hebben dit dan ook gezien. In deze blog bespreek ik de aspecten van de twee versies van de anime die uit zijn gekomen en schrijf ik wat over de live-action film die er aan komt.

Alchemie in FMA

FMA draait om de natuurfilosofie alchemie. Alchemie was, voordat de moderne scheikunde populair werd, een manier om scheikundige processen te verklaren. Één van de hoogste doelen in de westerse alchemie was het creëren van de Steen der wijzen (Harry Potter, anyone?). Hiermee zouden onmogelijke processen (uit lood goud maken, ongeneeslijke ziektes genezen) mogelijk gemaakt worden.

In FMA wordt alchemie als een soort van magische kracht vertolkt. De alchemisten kunnen materie creëren door transmutatie; een bepaald element (bv. lood) wordt omgetoverd tot een ander element (bv. goud). De Eerste Wet van de Alchemie luidt dan ook “Gelijke Uitwisseling“, ofwel om iets te creëren, moet iets van gelijke waarde opgeofferd worden.

Het verhaal

Het verhaal draait om de broertjes Edward en Alphonse Elric. Deze twee jongens bleken op jonge leeftijd al talent te hebben voor alchemie. Door een noodlottige samenloop van omstandigheden echter, probeerden de twee iets wat verboden is: menselijke transmutatie.

Deze vorm is volgens de wetten van de natuur onmogelijk en kan grote consequenties hebben. Helaas voor Ed en Al, ondervinden ze dit aan den lijve; A l raakt zijn lichaam kwijt en om zijn leven te redden offert Ed een arm en een been op.

De serie richt zich vervolgens op het avontuur dat de broers meemaken in hun zoektocht naar de Steen der wijzen om Al zijn lichaam weer terug te geven.

FMA vs FMA: Brotherhood

Als je nu geïnteresseerd bent geraakt in de serie en je wilt het gaan kijken, zul je al snel merken dat er 2 varianten van de serie zijn: FMA (uit 2003) en FMA: Brotherhood (uit 2009).

Beide series vertellen grotendeels hetzelfde verhaal. De 2009 versie echter, volgt het verhaal van de manga een stuk beter. Deze krijgt over het algemeen ook een hoger cijfer.

Ik adviseer om het origineel over te slaan en direct aan Brotherhood te beginnen. Al het toffe uit het origineel zit daar in en het verhaal is meer gefocussed. Ikzelf heb 13 à 14 jaar geleden het origineel gekeken. Brotherhood heb ik vorig jaar gezien, maar omdat ik al veel van het verhaal wist, was dat toch een stukje minder leuk, helaas.

Live-action film

De reden waarom ik deze blog schrijf, is omdat er ook een live-action film aan zit te komen. De teaser trailer ziet er erg vet uit en ik ben heel benieuwd hoe ze het verhaal gaan vertolken. Maar het grootste nieuws kwam op op 23 februari de release datum is bekend gemaakt. Het duurt nog even, maar op 1 december 2017, komt de film uit en kunnen we hier van gaan genieten.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Recente Blogs

Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken

Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken