Een overzicht van enkele anime genres deel 2
Een overzicht van anime genres - deel 2 omslag

Een Overzicht van Enkele Anime Genres – Deel 2

Een overzicht van enkele anime genres – deel 2

Een overzicht van enkele anime genres – deel 1 bevat een heel beknopt overzicht van anime in hoofdlijnen. In deel 2 beschrijf ik een paar specifieke subgenres van anime: Slice of life, Sports en Game anime.

Waarom verder onderverdelen

Nu we na deel 1 een beetje kunnen praten over anime in hoofdlijnen, kunnen we beginnen aan de (vele) subgenres die er zijn. Door de combinatie van deze subgenres, krijg je een interessante diversiteit qua soorten. Omdat er zo veel is, komt ook hier weer een vervolg op.

Slice of LifeEen overzicht van anime genres - deel 2 foto 1

Eén van mijn absolute favoriete subgenres is slice of life anime. Het plot is vaak niet heel diep, omdat de series zich richten op de ontwikkeling van de karakters. Je kunt lekker achterover hangen en meeleven met de personages in hun dagelijks leven.

In de serie Beck volg je een jongen die in een band gaat spelen. In Silver Spoon volg je het verhaal van een jongen die zijn familie ontvlucht door naar een agrarische school ver in het noorden van Japan te gaan (hilarisch). Barakamon gaat over een man die aan kalligrafie doet, maar door zijn vader naar een klein eiland gestuurd wordt om zijn persoonlijkheid te verbeteren.

Sports

Sport anime sluiten vaak goed aan bij het slice of life genre, maar bevatten meer elementen van actie. Vaak zijn het Shounen anime waarin het hoofdpersonage een sport leert, of hier al goed in is. Het doel van de karakters is meestal het winnen van een competitie. De verhalen gaan over het trainen, de wedstrijden, winnen, omgaan met verlies, team-spirit, etc.

De anime die bij mij (tot nu toe) met stip op nummer 1 staat, is een sport anime: Hajime no Ippo. Deze serie gaat over een verlegen jongen (Ippo) die gepest wordt door anime-typische delinquenten, totdat hij gered wordt door een pro-bokser. Ippo is zo onder de indruk dat hij besluit ook te gaan boksen.

Andere voorbeelden zijn Haikyuu!! (Volleybal), Diamond no Ace (Honkbal) en Chihayafuru (Competitive Karuta).

GameEen overzicht van anime genres - deel 2 foto 2

In game-anime staan spelletjes centraal. Je zult misschien denken dat dit wel op sport-anime lijkt, maar ze zijn wezenlijk anders. Vaak zijn dit anime waar de psychologie, het denkvermogen en tactisch inzicht van de karakters extra benadrukt wordt.

Game anime hebben ook weer een hoop verschillende soorten verhalen. In No Game No Life bijvoorbeeld, volg je een broer en zus die in een fantasie wereld terecht komen waar elk geschil beslecht wordt door het spelen van spelletjes. In Sword Art Online worden mensen opgeslokt in een VR game waar ze opeens écht voor hun leven moeten vechten. En in Death Parade moeten net overleden mensen een spel spelen om te bepalen of ze gereïncarneerd worden, of voor eeuwig in het niets verdwijnen.

0 0 stem
Artikelbeoordeling

About the Author Nari Sensei

Nari is mede-oprichter van Kotatsu TV en geeft al meer dan vijf jaar lang Japans les. Hij is helemaal vanaf nul begonnen tot nu vloeiend Japans. Met deze blogs neemt hij jou mee zodat jij ook binnen no time Japans kunt spreken en begrijpen.

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
nari
nari
25 januari 2017 07:29

Mijn favoriet is ook hajime no ippo! Takamura-san!!

Max Jensch
Max Jensch
25 januari 2017 15:54
Antwoord aan  nari

Ganbatte ganbatte Takamura!

Ippo is geweldig ^^

Dennis W
Dennis W
27 januari 2017 10:48

Leuk geschreven blog posts Max! Jammer dat de posts zo kort en bondig zijn geschreven want ik heb geen twijfel dat jij bij elk anime een goed verhaal bij kan geven waarom het bij die genre past en waarom het voor jou (subjectief) een leuke anime is.
Keep up the good work!