• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • De Vergeten Afrikaanse Samoerai

Als er over de samoerai wordt gesproken denkt iedereen direct aan sterke dappere Japanse krijgers die de dood niet vrezen, en hun hele leven toewijden aan hun landheer of shogun. Echter waren niet alle samoerai van Japanse komaf. In dit stuk gaan we het hebben over de eerste niet-Japanse samoerai genaamd Yasuke.

Yasuke uit Mozambique

Yasuke was een grote donkere man afkomstig uit Mozambique. Met zijn 1 meter 88 en kracht die dat van 10 man overtreft was hij een man waar iedereen respect voor had, zelfs met zijn titel als slaaf. Yasuke was een slaaf van de Italiaanse Jesuit inspecteur genaamd Alessandro Valignano die in het jaar 1579 arriveerde in het Japanse land. De grote donkere man werd bewonderd door de het volk en het nieuws van zijn komst werd al snel bekend bij Oda Nobunaga. De naamloze slaaf werd bij de krijgsheer geroepen en hij was zo onder de indruk van deze man dat hij direct werd verzocht om bij hem in dienst te treden. De naamloze slaaf kreeg van zijn nieuwe heer de naam Yasuke en werd al snel een loyale vriend van Oda. Volgens de geschriften sprak de krijgsheer elke nacht met Yasuke en kon al zijn problemen bij hem kwijt.

Dood van Nobunaga

Al snel promoveerde hij tot de persoonlijke weapon bearer en kreeg hij het privilege om aan de tafel van zijn meester te dineren in het Azuchi kasteel. Echter kwam er al snel een eind aan hun vriendschap nadat de gezworen broeder van Oda genaamd Mitsuhide Akechi, hem had verraden waarna Oda seppuku heeft gepleegd. Na het verlies van zijn heer heeft hij zich aangesloten bij zijn oudste zoon en opvolger Oda Nobutada, en streed nog eens tegen het leger van Akechi. Na een 2e nederlaag besefte hij dat het geen zin meer had om tegen hem te strijden en bood Akechi zijn zwaard aan. Akechi wist dat dit een westerse traditie van overgave was en besloot om zijn leven te sparen. Akechi kreeg medelijden met de krijger omdat hij van niet Japans komaf was, en besloot om hem terug te sturen naar de Jesuit kerk. De Japanse benaming voor deze kerk was de nanban dera, wat letterlijk de tempel van de zuidelijke barbaren betekent.

What happened to Yasuke...

Helaas is er vanaf hier niets meer bekend over zijn leven en kunnen we ons alleen inbeelden wat voor verdere leven en einde hij gehad zou kunnen hebben. Het mooie aan zijn leven was dat een onbekende uit een land ver van de Japanse beschaving vandaan, het toch voor elkaar heeft gekregen om een naam op te bouwen, en bevriend te raken met 1 van de grootste leiders uit de Japanse geschiedenis.

Bron:  Lord Nobunaga Chronicle (信長公記 Shinchō Kōki)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Recente Blogs

Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken

Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken