Het hedendaagse Japan was niet altijd het vredige land dat wij kennen. Japan is door de gehele geschiedenis een eiland geweest waar veel bloed was vergoten en waar mensenrechten geen plaats hadden. Het gehele land was verdeeld onder verschillende stammen en clans en er was niemand die de absolute macht had. Dit veranderde in het Sengoku tijdperk (戦国時代) waarin verschillende leiders opstonden en hetgeen deden wat niemand daarvoor was gelukt. Het verenigen van Japan.

Gedicht

De personen die het onmogelijke hadden bereikt waren qua karakter heel verschillend van elkaar. Zo is er een beroemd gedicht over de verschillen in denkwijze en doen van de leiders. De leiders waarover gesproken wordt zijn de welbekende Oda Nobunaga, Toyotomi Hideyoshi en Tokugawa Ieyasu. Het gedicht gaat over de drie die in het gezelschap zijn van een zen meester. Vervolgens landt er een vogeltje op een van de ledematen van de meester die vervolgens aan de drie leiders vraagt; Wat zouden jullie doen als dit vogeltje niet zingt?

Oda Nobunaga - 1534-1582

Het antwoord van Nobunaga; zing of ik vermoord je. Dit antwoord zou genoeg moeten zijn om te beschrijven wie deze man echt was. Hij stond bekend als een tiran en de meest wrede samoerai die er ooit heeft geleefd. Door middel van zijn tirannieke handelswijze was hij de eerste persoon die Japan heeft verenigd.

Toyotomi Hideyoshi - 1536-1598  

Het antwoord van Hideyoshi; als je niet kan zingen, leer ik je zingen. Toyotomi was een loyale volger van Nobunaga, echter was Hideyoshi niet het zelfde als zijn gezworen broeder. Waar Nobunaga onder de grote Oda clan was geboren kwam Hideyoshi van een kleine nederige familie. Hij heeft zijn weg naar de top bereikt door hard werken en zijn loyaliteit naar zijn heer. Het verschil ten opzichte van zijn heer was dat Hideyoshi een zacht en vriendelijk karakter had. Hij werd de opvolger van Nobunaga en heerste met een zachtere hand dan zijn voorganger.

Tokugawa Ieyasu - 1542-1616

Het antwoord van Ieyasu; als hij niet zingt, wacht ik tot hij gaat zingen. De opvolger van Toyotomi was de bekende leider die het Edo Shogunaat was begonnen. Ieyasu was een geduldige man met een sterke visie. Hij wilde het land hoe dan ook verenigen en niets mocht daarbij in de weg staan. Na jaren van geduld te hebben gehad was het eindelijk zijn beurt om de hoogste positie te bemachtigen en het land te regeren. Hetgeen wat hij heeft bereikt en gedaan heeft ervoor gezorgd dat hij de meest beroemde shogun ooit is geworden.

Dit was een korte inleiding over een van de meest bekende en interessante periodes uit Japan. Er is zoveel te vertellen over deze periode en deze mensen dat het onmogelijk is om alles in 1 blog te zetten. Deze inleiding geeft een beeld over wie deze mensen waren, en in de komende blogs zal er meer geschreven worden over hun en wat zij hebben bereikt.

bronnen:

  • https://en.wikipedia.org/wiki/Tokugawa_Ieyasu
  • http://www.ancient-origins.net/history-famous-people/toyotomi-hideyoshi-how-adventuresome-peasant-boy-became-japan-s-second-great-021442
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Oda_Nobunaga
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Recente Blogs

Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken

Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken