• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Thee voor Beginners – Chinese Thee Geschiedenis 2

Welkom terug bij thee voor beginners, Chinese Thee Geschiedenis deel 2!

Vandaag gaan we het laatste stukje Chinese Thee Geschiedenis behandelen. De vorige keer waren we gestopt bij Lu Yu en de invloed die hij gehad heeft op de ontwikkeling van de Chinese Thee! Je kunt het hier terug lezen mocht je het niet meer weten. Na Lu Yu en de Tang dynastie (618-906) komen we aan in de Song Dynastie (960-1279).

Song Dynastie

In de Song Dynastie (960-1279) vind er een nieuwe ontwikkeling plaats. Er worden thee kampioenschappen gehouden onder het volk, de Chinese theeceremonie (Gong Fu Cha) ontstaat en de aandacht voor thee groeit. In deze periode verfijnt het theezetten steeds meer. Het wordt een kunst om thee te zetten zonder dat er schuim op komt te staan. Om dit voor elkaar te krijgen worden theebladeren in een vijzel tot poeder vermalen. Dit wordt ‘Whipped tea’ genoemd. In deze periode wordt zout definitief achterwege gelaten bij het uitvoeren van de Gong Fu Cha.

Yuan Dynastie en Ming Dynastie

In de Yuan Dynastie (1279-1368) word China overheerst door Mongolië. De theecultuur zoals hij geweest is, word compleet vergeten. In de Ming Dynastie (1368-1644) vind er een heel belangrijke verandering plaats; Er wordt een poging gedaan om de theecultuur weer op gang te brengen en er komt een Keizerlijk besluit met een verbod op theetegels vanwege het smaakverlies. Hierdoor doorloopt thee een snelle ontwikkeling. In plaats van bakken word thee nu gewokt, waardoor er een notige smaak aan de thee komt. En waar voorheen alle theebladeren geplukt werden, word nu selectief
geplukt. Alleen het nieuwe jonge blad wordt geplukt. Deze veranderingen hadden ook een nadeel, namelijk; thee was veel minder lang houdbaar dan voorheen. Waarschijnlijk heeft de thee niet lang genoeg gedroogd, waardoor er schimmelvorming plaats vond.

Het productieproces van thee bespreek ik op mijn eigen blog op mijn website TbyLiset.

Omdat thee zich in deze periode verder ontwikkelde, gebruikte veel kunstenaars thee in hun kunst. De flamboyante kunstwerken wekte echter veel irritatie op bij de zoon van de Keizer. Hij wilde niets weten van al deze uitingen van thee, volgens hem behoorde thee juist naar binnen gekeerd te zijn. Daarom richtte hij de eerste ‘School of Tea Art’ (Gong Fu Cha) op. Theebladeren worden getrokken in heet water (‘steeped tea’), zoals we dat nu nog steeds doen, en poederthee word compleet vergeten.

Qing Dynastie

In de Qing Dynastie (1644-1911) werd de Gong Fu Cha heel populair. In deze periode opende veel theefabrieken en theehuizen, en werd thee ook beschikbaar voor het gewone volk. In de periode van 1893-1976 kwam echter Dictator, Communist en marxist Mao Zedong aan de macht en sloot alle theehuizen. Hij riep een verbod op samenscholing af. Hiermee werd de theecultuur in China wederom behoorlijk de kop in gedrukt.

Hedendaags

Je ziet dat in China thee weer helemaal in opkomst is. Er zijn veel theeplantages, en 21 regio’s in China produceren thee. China staat ook op nummer één van theeproducenten in de wereld. De Gong Fu Cha is wereldwijd populair en Chinese thee is bijna overal ter wereld te koop. China heeft een hele belangrijke invloed gehad op thee, en dat gaan we terug zien in de Thee Geschiedenis van Japan. De Japanse thee cultuur is namelijk compleet gebaseerd op de Chinese thee cultuur.

Maar daarover meer in het volgende blog!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Recente Blogs

Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken

Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken