Voor velen van de Kotatsu community zal dit geen onbekend onderwerp zijn: cosplay. Ik heb het dan over de mensen die, zoals mijn vader zou zeggen, over straat gaan in 'van die apenpakkies', om hun artistieke kunsten te showen, om hun liefde voor een karakter te uiten en vooral: om veel lol te hebben. Ook in Amerika groeit cosplay snel, maar waar is het begonnen?

De eerste convention

Vandaag de dag is het niet moeilijk om een cosplayer te vinden. Ga naar de eerstvolgende con en voila: cosplayers. Om erachter te komen waar cosplay is begonnen, moeten we dus eerst kijken naar het begin van de conventions.

Het begin van cosplay leidt ons terug naar de jaren '30, toen de science-fiction conventions zijn ontstaan. In 1936 werd de eerste conventie opgezet, die toen maar een tiental bezoekers trok. Vanaf dat moment groeide de interesse en werden er steeds vaker conventies gehouden. In 1939 was de eerste World Science Fiction Convention, ook wel bekend als Worldcon. Op deze convention is de eerst gedocumenteerde cosplayer gespot.

De eerste cosplayer

Forrest J Ackerman is begonnen zoals de meesten: als superfan. Hij is in zijn leven erg actief geweest in de Science Fiction-wereld en was dan ook de eerste die een 'futuristicostume' droeg. Dit droeg hij naar de eerste Worldcon, voor alle Science Fiction fans te zien. Nog geen idee hebbend van de beweging die hij op dat moment startte, wat uiteindelijk leidde tot de cosplay die we nu kennen.

Cosplay van nu

Vandaag de dag is cosplay in de Verenigde Staten nog steeds in volle opkomst. Steeds minder wordt het gezien als iets voor nerds of geeks, maar meer als een soort kunst of hartstikke leuke hobby. Er is zelfs een serie genaamd Heroes of Cosplay, die gaat over cosplayers en hun kostuums. Ook komen er veel welbekende cosplayers uit de Verenigde Staten die de meeste van ons wel zullen kennen, zoals Jessica Nigri, Yaya Han en nog veel meer. De meningen over deze cosplayers mogen misschien verdeeld zijn, maar dat ze bekend zijn is zeker.

Laat me vooral weten wat jullie van cosplay en/of cosplayers vinden!

またね~

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Recente Blogs

Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

Tanabata Festival: Duik in het Japanse Sterrenfestival

Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken

Groeten in het Japans: 10 manieren om indruk te maken